Let op: Je bekijkt nu informatie uit een oud examenjaar.Ga naar het huidige examenjaar

Beoordeling en vaststelling scores

Laatste update

Regeling beoordelingsnormen en bijbehorende scores bij centrale examinering mbo

Aangezien er sprake is van een door het computersysteem geautomatiseerd nakijk- en verwerkingsproces, hoeft er geen beoordeling van het examenwerk door de examencommissie plaats te vinden.

Tijdens de examenperiode komt het een enkele maal voor dat een opgave of beoordelingsnorm onvolledig of niet geheel juist blijkt. In een dergelijk geval wordt de vraag geneutraliseerd en telt bij de beoordeling niet mee (zie: Regeling beoordelingsnormen en bijbehorende scores bij centrale examinering mbo (2015) ).

Regeling omzetting scores in cijfers bij centrale examinering mbo

Met deze regeling geeft het CvTE volgens artikel 6, eerste lid onderdeel g van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB regels voor de omzetting van centrale examen scores in cijfers.

Vaardigheidsschalen

Bij wijze van voorbeeld: de referentieset van Nederlandse taal 2F omvat 85 opgaven. De schaal die hoort bij de referentieset Nederlandse taal 2F heeft dus ook een lengte van 85. De daarbij behorende referentiecesuur is 54, dat betekent dat een deelnemer aangetoond heeft te beschikken over de vaardigheid behorend bij Nederlandse taal 2F als hij/zij 54 van deze 85 opgaven goed beantwoord heeft.

NB: de vaardigheidsschalen staan los van elkaar omdat de bijbehorende sets van opgaven ook los staan van elkaar; dus een behaalde score op de vaardigheidsschaal van Nederlandse taal 2F zegt niets over een eventuele vaardigheid op de schaal van Nederlandse taal 3F.

Cesuren Nederlandse taal, Engels en rekenen

De volgende vaardigheidsscores op de referentiesets worden gehanteerd als cesuren:

  • rekenen 2F: 44/45
  • rekenen 3F: 47/48
  • Nederlands 2F: 53/54
  • Nederlands 3F: 45/46
  • Engels B1: 359/360
  • Engels B2: 491/492

Omzettingstabellen en vaststellen behaald resultaat (cijfer)

Op basis van de resultaten van de afname en de analyse van deze gegevens stelt het CvTE per variant de omzettingstabel van scores in cijfers voor de examens vast.

De door het CvTE vastgestelde omzettingstabellen worden per examen als pdf-document gepubliceerd op de examenpagina's op Examenbladmbo.nl. Het pdf-document bevat de omzettingstabellen voor de verschillende varianten van de betreffende afnameperiode.

Nadat de normering is afgerond, wordt de omzettingstabel ingelezen in Facet. Vanaf het moment dat de omzettingstabellen gepubliceerd zijn op Examenbladmbo, zijn de definitieve eindscores, de scores op de vaardigheidsschaal en bijbehorende cijfers zichtbaar voor de afnameplanners. De scores en de cijfers kunnen door de afnameplanner worden geëxporteerd als pdf- of csv-bestand (zie Activiteitenplanning ).

NB De resultaten die zichtbaar zijn voordat de omzettingstabellen gepubliceerd zijn, kunnen nog gewijzigd worden en zijn dus niet betrouwbaar als definitief resultaat. Voor de wijze waarop de examens Nederlandse taal en rekenen 2F/3F worden genormeerd is een aparte toelichting:

De examencommissie stelt op basis van deze omzettingstabellen van CvTE het behaalde cijfer vast (zie artikel 10 lid 3 van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB ).

Landelijk gemiddelde vaardigheid

Per periode wordt op de examenpagina's naast de omzettingstabellen ook gepubliceerd wat de landelijk gemiddelde vaardigheidsscore was op het examen en wat de landelijk gemiddelde vaardigheidsscore was per CREBO.

De publicatiedata zijn opgenomen in de Activiteitenplanning .

Eindwaardering examenonderdeel Nederlandse taal, Engels of rekenen

De gerapporteerde cijfers voor het examen Nederlandse taal en Engels hebben één decimaal. Immers, de cijfers voor het centraal examen Nederlandse taal/Engels worden gemiddeld met het instellingscijfer Nederlandse taal/Engels en dan wordt via de gangbare afrondingsregels een eindcijfer vastgesteld zonder decimalen. Voor rekenen is het behaalde cijfer op het rekenexamen ook het eindcijfer. Daarom bevat het gerapporteerde cijfer voor rekenen geen decimalen.

Zie ook de Regeling modeldiploma mbo .